Syksy tuo meillä tullessaan muutakin kuin koirien treenausta, kisailua ja metsästystä. Näin syksyisin meillä toisinaan eläinten lukumäärä hieman pienenee syys teurastusten myötä, kotitarve viljelyä kun kaiken muun touhun lisäksi on. Eläimethän ei meillä lähde minkään auton kyytiin, vaan hoidan kaiken itse alusta loppuun aina ruokapäytään asti. Uskon kyllä nauttivani stressittömästä ja laadukkaasta lihasta muutenkin kun riistana. Kaiken A ja O on tietenkin hygienia, hygienia, hygienia, niin hyvin kun sen kotioloissa vain voi järjestää ja tietenkin hyvät välineet. Ennen kaikkea asiaan pitää perehtyä ja hankkia ammattitaitoa, jota jo harrastuksen puolestä löytyy, vaikka kyllä olen joskus käynyt ihan kurssinkin.
Eilen meillä oli näitä hiljaisia päiviä ja yksi lampaistamme poistui muona vahvuudesta. Paloittelun teen yleensä ihan käyttö tarkoituksen mukaan. Tällä kertaa ihan normaalit pari-kyljykset (koska lampaan kyljys on kohtalaisen pieni) kyljestä luut pois ja rullalle,meinaan tehdä lampaankylki rullaa (on muuten hyvää, mutta vaatii miedon lämmön ja pitkän kypsytyksen) Paistit luuttomaksi ja samoin lavat. Lavoista teen palvia ihan savu-saunassa (joka on myös erittäin hyvää.)
Varsinaisen teurastus päivän herkkuna minulla on lampaan maksa, joka on erittäin herkullista ja pehmeän makuista. Toiset meillä ei tuosta herkusta niin välitä, joten itsekseni saan aina herkutella :)
Tällä kertaa tein maksapihvien kaveriksi lohkoperunoita ja salaatin ja palan painikkeeksi oman puutarhan tuotosta omenatuoremehua (paikallisen mehuttamon tekemänä)
Lohkoperunat 1 annos
3 keskikokoista perunaa
oliivi öljyä
suolaa
mustapippurirouhetta
Timjamia
perunat pestään huolellisesti, ja lohkotaan halutun mallisiksi laakeaan uuni vuokaan pohjalle loraus oliiviöljyä perunat maustetaan suolalla, mustallapippurilla ja timjamilla. Sitten vain perunalohkot vuokaan ja uuniin 225 c ja noin 20 min kannattaa välillä sekoittaa niin ei ota vuoan pohjaan kiinni. kypsennys aika riippuu lohkojen paksuudesta.
Salaatissa oli friseesalaattia, paprikaa, varsiselleriä, tomaattia ja fetaa
Ja itse maksa sitä ei pidä missään nimessä kypsentää liikaa maustoin vain suolalla ja mustalla pippurilla
nopea paisto kuumalla pannulla kun pinta pisaroi niin heti kääntö ja kun toiselle puolelle ilmaantuu pisaroita niin pihvit pois ja tarjolle. pysyy mehevänä ja mureana liika kypsytys sitkistää maksan.
Herkullista syksyn jatkoa toivoo pupu-poimurit
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti