18 marraskuuta 2013

Suomenajokoira ja toiminta osa 1

Nyt tässä on hivenen enempi aikaa istuutua koneen ääreen ja naputella pientä postausta. Tuossa jokin aika sitten erään postauksen tiimoilta heräsi kiinnostusta ajokoirien ominaisuuksiin ja lupailin tehdä  siitä jonkinlaista kirjoitusta ja kun nyt olen saanut kasaan jonkinlaista aineistoakin. Niin ensiksikin teksti ei ole aukotonta totuutta, vaan perustuu ihan omiin kokemuksiin omien koirien pohjalta.

Asia joka herätti kiinnostusta oli herättely joten jotain pientä asiaa siis.

Ensiksikin hän homma maastossa lähtee liikkeelle koiran haku työskentelystä.......

                .............  Eli tästä



Haku lähtee liikkeelle ensin koiran kyvystä löytää yöjälki. Kuten hyvinkin moni riistaeläimistä liikkuu öisin, niin kokeissakin arvostellaan tätä hakutyöskentelyä myös sillä kuinka tehokkaasti koira etsii tuota jälkeä. Eli meidän tapauksessa jäniksen yöjälkeä. arvosteluun tietenkin vaikuttaa monikin seikka. Esimerkiksi onko koira kuinka laajahakuinen ja kuinka nopeasti löytää jäljen jne.... Ja tuomarin tehtävä on tietenkin seurata koiran työskentelyä.

Ja yöjäljen löydyttyä alkaa sitten seuraava tehtävä mitenkä nopeasti koira kykenee saamaan ajettavan liikkeelle.


 Ja tässä vaiheessa tulemme tähän herättelyyn. Eli mikäli koira antaa ääntä kun sen on todettu olevan yöjäljellä tätä kutsutaan herättelyksi tai hakulöysyydeksi. Ja tämä on ajokokeissa miinustava tekijä. Se kuinka paljon koiralle tulee miinusta riippuu ihan siitä kuinka voimakasta se äänen käyttö on. Ihan yksittäiset haukahdukset ei vielä aiheuta sanktiota. Jos äänen käyttö on reilumpaa tulee kysymykseen se niin sanottu hakulöysyys ja miinuspisteet tulee sen mukaan kuinka monta minuuttia sitä turhaa haukkua on tullut ja kuinka voimakasta se on ja pahimmassa tapauksessa se aiheuttaa koiran sulkemisen kisasta.

 Henkilö kohtaisesti en pidä pientä herättelyä pahana. Ja jos asiaa ajatellaan metsästyksellisesti. Koirahan vain toisin sanoen kertoo isännälle että "Nyt löyty ! Varmistimet pois piältä kohta tulee ja lujaa"

 Vaan säännöt on säännöt ja niillä mennään kokeissa. Ja se haukku on aivan erillaista koiralla silloin kun se herättelee ja sen kyllä huomaa kun ajo sitten lähtee. Ja tosiaan nuorikkoni ekassa kokeessa jo kerkesin kuunnella et nyt se herättelee, mutta jänis oli ollut ihan muutaman kymmenen metrin piässä meistä kun hihna löysättiin ja pupu olikin kerennyt jo muutaman hypyn ottaa ja siksi silloin tuli sellaista herättelyn tyylistä haukkua. Ja tämähän saatiin todistettua kun se jänö meni meidän nenän edestä ja koira perästä ja hetken piästä äänikin muuttui normaaliksi ajoääneksi. Niin ja aina kokeessa mikäli koiraa esimerkiksi miinustetaan se pitää pystyä todentamaan, millään mutu tuntumalla ei papereihin merkkailla miinuksia.


Tässä on sitä herättelyä, johon nuoremmalla ajurillani on toisinaan taipumuksia. Vaan tämänkin asian kanssa tulee toimeen. Ja uskompa kunhan tuosta minun ADHD:stä enin nuoruuden huimuus tasoittuu, niin voihan se olla että tuo herättelykin häviää. Sillä olen vain laittanut merkille että Nelli on vain yksinkertaisesti niin innokas että joskus se homma vaan menee hieman yli. Ja kyllähän meistä jokainen joskus jostain inostuu oikein tosissaan ja silloin ei välttämättä homma mene ihan niin kuin piti vaan yleensä sitä sitten hetken aikaa höyryttyä homma tasoittuu ja rupeaa onnistumaan niin kuin pitikin.



Ja kun sitä sitten on rauhoituttu niin tässä on loppu tulos eli se mihin alun perin oli pyrkimyskin......


                    ...........  Etsi, Löydä ja  AJA !




En tässä nyt niihin kokeen sääntöihin halunnut sen ihmeemmin mennä, kun tarkoitus oli vain hieman valaista tuota ajokoiran toimintaa haulla ja sitä herättelyn ja ajon välistä eroa haukussa. Ja se täytyy muistaa että jokainen koira on yksilö ja niillä on omat ominaisuutensa ja tässä on vain esimerkkinä tuo minun rakas Nappisilmäni Nelli. Toivottavasti tästä nyt edes jotain selvisi. Ja tarvittaessa kysymyksiä, kysymyksiä niin vastailen mikäli vain osaan :D


4 kommenttia:

  1. Tuohan tässä on pääasiana,jotta eipä oo kysymyksiä tulossa,koskapa on tuttua hommaa.Hyvin ol Nelli hajujen perässä,innokkuutta näytti olevan ja ääntä löytyi..Vähän samantapaista tässä olikii,kuin silloin aikoina,kun pentua harjoittettiin jänön perään,jänö meni metrin päästä tien yli ja pentu saikkaili aluksi muualla,enenkuin löytyi jälleen jäljet,no sellasta se alkuun onkin hakemista..Hienot videot,siinä koko ajatus,kiitos! Muksaa viikkoa T,Ritu ja kumppanit ♥

    VastaaPoista
  2. Yksi kysymys. Kun olin pieni, meillä oli ajokoiria, mutta ne ostettiin meille opetettuina. Nyt ei lähipiirissä ole ketään metsästäjää, jolta voisin kysyä, joten kysyn sinulta. Miten esim suomenajokoira opetetaan ns sorkkavpaaksi ajuriksi, siis että koira ajaa jänistä, mutta ei hirveä tai vaikka kettua? Kiitos tiedosta. OP

    VastaaPoista
  3. Hyvä kysymys ! Nyt en kyllä tuohon osaa oikein neuvoa antaa, kun itselläni on nämä ajurit olleet kaikki luonnostaan ns. sorkkavapaita. Ja esimerkiksi ketun jäljille en ole edes usuttanut ollenkaan ja nämä on luonnostaan kyllä jänistä hakevia/ajavia. Jos nyt kettu kaadetaan kun sattuu edellä tulemaan, niin koiraa ei päästetä kaadolle jottei heräisi innostus kyseiseen riistaan. ja sukulinjoja kannattaa tutkia pentua harkitessa. Sieltä yleensä näkyy jos on ns. kettuverisiä koiria ja välttää niitä jos ei halua kettukoiraa. Ja jos kyseessä on vasta pentukoira en vielä huolestuisi asiasta luulisin sen jäävän iän myötä pois. Itse tietty pyrkisin heti ottamaan kiinni mikäli läksisi esim hirven jäljille. Ja kait siinä jonkinlainen toruminen voisi olla aiheellista (siis asiallinen toruminen)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis kannattaa katella vanhempien koekäyntejä että onko käytetty kettukokeissa ja tietenkin aina voi kysyä kasvattajalta onko suvussa ns. kettukoiria

      Poista