23 helmikuuta 2014

Retki evästä.

Nyt alkaa olla jo se aika kevät-talvesta että aloitin ensisyksyn retkieväiden teon. Ja niin kuin olin jo suunnitellut niin tänä vuonna pääsi jänistä ilmakuivaukseen, sitä on tullut jahtireisuilla jemmattua pakastimeen jäniksen ulkofileitä ja nyt sitten alkoi valmistusprosessi.

Sen verran kokeilen uutta että hieroin fileiden pintaan ensin rosepippurirouhetta ja jätin maustumaan kylmään.

Jonkun tunnin maustumisen jälkeen laittelin fileet vuokaan karkean merisuolan saattelemana ja tuolle lihamäärälle meni noin kahvikupillinen suolaa. sitten vain paketti kiinni ja kylmään yön yli suolautumis aika oli noin 10 tuntia.Hyvin nukutun yön jälkeen alkoi seuraava vaihe. Ensiksi valmistin ruokosokerista sokeri liuoksen jäähtymään.

liuoksen jäähtymistä odotellessa suoritin parsintaa eli laitoin puhdistetun neulan avulla puuvilla lankaa fileiden päihin josta sitten fileet saisi riipuksiin kätevästi.Kun sitten sokeriliuos oli jäähtynyt kastelin fileet siinä, tällä saa kiiltävämmän pinnan lihaan.
Ja näin ! Esivalmistelut on suoritettu ja eikun lihat riipuksiin verkkohäkkiin jottei linnut ja muut elävät pääse niihin käsiksi ja koiratkaan ei pääse häkkiä riepottelemaan kun se on korkealla talon päädyssä kiinnitettynä tikkaisiin ja pääsen sitten itsekin turvallisesti yläkerran ikkunasta käsin kuivauslaatikolle.

Ja sielläpä sitä taas on tulossa ja nyt vain odotellaan vesikielellä n. kuukausi ennen kun pääsee herkuttelemaan ja toivotavasti noista  neljän jäniksen fileistä nyt jäisi sitten edes muutama syksyllekkin jahtievääksi. :D2 kommenttia:

  1. Kiitos, tämä on hyvä vinkki. Täytynee itsekin laittaa lihoja kuivumaan :)

    VastaaPoista
  2. Tuo ehdottomasti maksaa vaivan ja oikeastaan tuohan valmistuu ihan itsestään jos laitat esim peuranpaistia niin siivujen paksuus noin 5cm jotta kuivuu kunnolla ja mitään rasvaisia lihoja ei kannata kokeilla ei tule hyvä itse ihan testi mielessälaitoin pienen siivun possua sekä lammasta. Ne kui kyllä, mutta niihin tuli hivenen elttaantuneen maku sen rasvaisuuden takia. Hirven sydämmestä tuli myös erittäin makoisa kuiva liha. vaan tuohon jänikseen sitten palataan myöhemmin tarkemmin :)

    VastaaPoista