30 lokakuuta 2014

Lippa vinossa

Tämä syksy on ollut jo varsin mielen kiintoinen ! kelit on vaihdelleet hurjasti. On ollut täyttä talvikeliä ja väliin sulaa ja taas talvea ja sulaa. No meneehän se syksy tietysti näinkin ja tulepahan koirille treeniä vaihtelevissa keli olosuhteissa. Hippuhan ei sitä treniä enää tarvitse kun kyllä kokenut koira tietää mitä tekee, mutta Nellin kanssa onkin keskitytty kisojen sivussa treeneihin.

Täällä meidän alueilla kun on nyt tulossa ajokokeet lupasin käydä testaamassa suunniteltujen koe-maastojen jänisten juoksu haluja. Mutta testipäiväksi sattui keli sellainen sula ja sanoisinko että ei ainakaan tarvinnut kuivin suin koiran työskentelyä seurata, parhaiten päivän keliä voisi kuvailla otsikon sanoin Lippa vinossa ! Vettä nimittäin tuli koko päivän niin että jos olisin ollut lippis päässä olisi varmaan päivän aikaan vettynyt niin jotta lippa menisi vinoon :D

Tällä kertaa en mennyt maastoon ihan päivän valjettua vaan odottelin liki puoli kymmeneen ja yön ja koko aamun sadettua vettä tiesin että Nellin työ ei tulisi olemaan helppo sillä oletettavasti maasto olisi jäljistä tyhjä. Vaan koiran opin kannalta pidän itse ainakin erittäin tärkeänä sitä että koira saa eri maastoja ja eri kelejä, välistä mennään aamulla ja välistä vasta ihan iltapäivällä. Kun eihän ne kelit satu yleensä ikinä aivan optimaaliset kun mennään kokeisiin  tai metsälle. Joten treenejäkin vedetään kelillä kuin kelillä tietenkin JÄRKEÄ käyttäen, että ei nyt kumminkaan koiran terveyttä vaaranneta joten ääri keleillä päivät ovat lyhyempiä ja tietenkin päivän päätteeksi kaverin palautus hoito pitää olla ensiluokkaista niin kuin aina :)

Vaan palataan aamuun ! Nelli aloitti sateisessa koleassa sääs työskentelynsä klo 9.25 ja niin kuin arvelin työ sarka ei ole helpoimmasta päästä. Vaan sitkeästi Nelli urakoi ja ei hän jaloissa pyörinyt. Kun hihnan olin löysännyt hävisi Nelli metsikköön välittömästi ja näkö havaintoja tuskin olis ollut jos en olisi seurannut perässä. kellö löi minuutteja  ja minä ihan oman treenauksen kannalta merkkasin korttia. tutka ilmoitti välillä Nellin tekevän pientä lenkkiä, mutta ei tarttunut yö jälkeen.
Vesi tippu nenän päältä ja kiittelen itseäni kun tuli hommattua uusi kalvopuku, kovasta sateesta huolimatta paita pysyi kuivana. palaan autolle ja virittelen tulia ajatuksena ottaa pientä välipalaa ravitsevan kasviksen muodossa. Mielessäni siintää grillimakkara kevyellä sinappi kuorrotuksella.
Vilkaisu tutkaan osoittaa ruoka hetkeni jäävän haaveeksi ja minun oli tyytyminen pikaisesti juotuun tee kupilliseen. Nelli oli lähtenyt etenemää hyvin määrätietoisesti ja eikun tavarat kasaan, autoon ja menoksi. Teen pienen siirtymän autolla ja lähden tarpomaan Nellin tuntumaan ja tarkastaessani suuntaa Puhelimen karttaruudun yläkulmaan napsahtaa lukemat 105 ! Jaahas nyt vietiin jänistä ja lujaa.  Sitkeän 1h 35 min työskentelyn tuloksena sai Nelli jänikselle makiat perslähdöt. Ajon suunta näytti siltä että jouduin jälleen kääntymään ja palaamaan autolle. Pieni siirtymä ja hivuttaudun ajon tuntumaan. Metsä raikaa ja äänestä kuulee että meno on hurjaa. Ensimmäisen puolituntisen Nelli vie jänistä 80 - 105 haukua / min. Sitten jänis tuntuu haluavan pientä pesäeroa ja oikaisee reilu kilometrin päähän, jonka jälkeen pikku hiljaa ajo rupeaa hieman katkeilemaan. ja lopulta meno oli sitä että kiljaisu ja kohta hiljaista ja kiljaisu ja hiljaista. Jänis tuntui olevan sitä mieltä etä ei taho juosta kun sataa vettäkin ja oli piilosilla vähän väliä. Ja otankin tutkasta suunnan ja lähden ottamaan Nelliä kiinni. Ajon keskelle päästyäni Nelli antautuu kiinni helposti ja lähdemme kulkemaan kohti autoa. Pieni turkin kuivaus ja kotiin lämpimään hetki lepoa ja sitten ravitseva ruoka auttaa palautumisessa.
Kelistä huolimatta oli päivämme mukava ja illalla meidän oli mukava köllötellä vierekkäin sohvalla ja rouvaseni oli hymähdellyt että isännän kuorsauksesta huolimatta Nelli vaikutti kainalossani erittäin tyytyväiseltä.

2 kommenttia:

  1. Mitenkäs sinä koet tuon koiran kiinni saaminen kesken ajon? Jotkut sanoo, että ei sitä koiraa sieltä kuulukaan saada kesken kaiken, jos on koiralla on tarpeeksi riistaintoa. Toiset taas sanovat saavansa koiransa pois maastosta vaikka vislaamalla, eikä tulokset ole heikentyneet.

    Muistutus taas, että olen näissä jäniskoirahommissa ihan ummikko, joten voin kysyä tyhmiä :)

    VastaaPoista
  2. Tietenkinhän koirat ovat yksilöitä ja käyttäytyvät eri lailla. mutta sanoisin että omilla koirillani ei ole ongelmia kiinni otossa, vaikkakaan eivät kylläkään tulee ajosta vislaamalla, mutta kun tämä nyky teknologia on hyvinkin kehittynyttä niin tutkan avulla pääsee helpostikkin ajossa koiran tuntumaan ja ainakin tähän asti Niin Hippu kuin Nellikin kyllä pysähtyvät käskystä ajostakin kun vain pääsen näkö yhteyteen vaikka intoa sekä riista viettiä heillä riittää ja ei minusta kyllä ole sillä ollut mitään vaikutuksia toimintaan tahi tuloksiin. itse kyllä jo heti pennusta totutin koiria siihen että kesken päivän saatetaan ottaa kiinni ja sitten pieni siirtymä autolla ja jälleen hihna irti. Minusta luottamus isännän ja koiran välillä on kaiken A ja O ja tuolla kiinni, irti leikillä halusin viestittää koirilleni sitä että välttämättä kiinni otto ei tarkoita hauskan loppumista. Ja tapio ei tuo kysymys ole ollenkaan tyhmä :)

    VastaaPoista