30 lokakuuta 2013

Nellin ensimmäinen koe

Maanantaina oli Nellin näytön paikka, ja kyllä tyttö yllätti minut ihan totaalisesti. Vaikka edellisellä viikolla vielä tulikin hieman harmaita hiuksia kun Nellillä tuntui olevan virtaa liikaakin.

Vaan kun irtilaskuaika koitti ja hihna löysättiin Nelli pinkasi satanen lasissa pusikkoon ja välittömästi alkoi kuulua herättelyn tyylistä haukkua. Kylmähiki nousi otsalleni, että tässäkö tämä päivä sitten oli. Tuomari katsoi minua ja kysyi  "joko muka läksi ?"  Haukkuhan oli harva ja karkeahko ja pakko oli todeta että katsotaan mitä tapahtuu. En kerennyt kuin kävellä n. 10 m kun valkoinen jänö ryömi edessäni heinikossa. Jes ! ei ollut Nellin haukut turhaa jänö oli vain lähtenyt edestä niin että Nelli ei nähnyt ja kun kuonon eteen tuli aivan tuore jälki niin tokihan silloin ajava koira avaa äänensä. Ja eikä Nelli kerennyt paljoa ohitseni mennä kun sai näkö kontaktia ja sitten sitä mentiin ja lujaa. Uskomaton veto ekan erän haku 1 min ajoa tuohon erään kertyi 110 min josta todellista oli 104 min. Hienosti alkoi Nellin koepäivä ja erän puolella välillä jänis sai sellaiset lähdöt Nellin toimesta että oksat pois. n. 2 km jänö veti suoraan kun oli pikkasen kiire ja lopulta sitten sainkin Nellin seuraavalta kylätieltä kiinni kun erä päättyi.

Kaveri kävi noutamassa meidät autolla takaisin koe maastoon ja Nelli vietiin toiselle erälle. Ja ei tullut herättelyjä tähänkään erään vaan ajo läksi täysin puhtaasti perslähtönä ja hakua ei kestänyt kuin 5min. Kieltämättä kyllä rupesi jo hymynkare nousemaan huulille varsinkin kun kuunteli tytön työskentelyä. Meno oli aivan mieletöntä. Jänö sai sellaista kyytiä jottei se pahemmin kerennyt miettiä millaisia paluuperiä sitä tekisi. Vilkaisu tutkaan näytti haukkutiheyden olevan 100-130 haukkua / minuutti. Tätä menoa kerkesi jatkua 32 min kun jänö vihelsi pelin poikki ja sanoi   "nyt mulle riitti tää meno."   Nelli painosti jänistä siihen malliin jotta se sitten otti ja meni louheen. Onneksi hätä ei ollut tämän näköinen ja ajokello sammutettiin. Koira kiinni siirtyminen toiseen kohden ja hihna auki uudelleen. Hihnan löysäämisestä ei mennyt kuin 8 min kun ajo lähti jälleen. tämä kolmas ajettava halusi rampata joen yli edes takaisin ja kun jokivarsi oli aivan läpimärkää, niin että vesi vain tirskui, tahtoi hieman katkoja tulla. Mutta ei jänis siltikkään tytöltä kadonnut ja sitten lopulta sai tämäkin jänö kauhulähdöt ja vaihtoi maisemaa vauhdilla. Hienosti veti Nelli toisenkin erän loppuun ja ajoa kertyi kaikkiaan 90 min josta todellista oli 89 min.

Aivan loistavasti Nelli aloitti koe-uransa, ja nyt nautitaan kun aihetta on. Ja niitä huonoja päiviä sitten keretään potea sitten myöhemmin, kun kyllähän niitäkin väistämättä vielä tulee. Ja  pisteisiin en vielä kommentoi kun kyseessä on ns. pitkäkoe ja ylituomarin loppupuhuttelu ja paperien tarkastus on tulevana maanantaina, jolloin sitten tuloksen tietää.
                                                                                                                                                               Vaan sen verran hienosti Nelli veti jotta pääsenkin suunnittelemaan tulevaa kevättä ja jos vain nyt kaikki menee hyvin, niin ensi keväänä onkin sitten pienten tassujen vipinää. Sulhanenhan on jo valikoitu Neitokaiselle ja nytten sitten vain odotellaan seuraavaa juoksua. Ja kunhan tässä on koe rumba saatu loppuun aikomus onkin käyttää Nelli lonkkakuvauksissa ja eläinlääkärin tarkastuksessa muutenkin. Mutta sitä vain on miettinyt jotta millainenhan äiti tuosta meidän ADHD:sta tulee ? No uskoisin jotta hyvä äiti Nelli tulee olemaan, kun kyllä tuolla pienokaisellani on suuri ja lämmin sydän aivan kuin Hipullakin. :)

7 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon Nellille ja isännälle. Hyvin toimiva metsästyskoira on kyllä täysin korvaamaton jahtikaveri :)

  VastaaPoista
 2. Hieno raportti! Kerropas maallikolle, että mitä on "herättelyn tyylinen haukku". Aina joskus näkee tuon herättely-termin ajokoirajutuissa, mutta en ole sitä oikein koskaan ymmärtänyt :-)

  VastaaPoista
 3. Nelli (ja isäntä ) kiittää :)

  Hmm varmaan se on yksilöllistä, mutta Nelli ainakin jos milloin herättelee niin tulee ihan ykkös haukahduksia harvakseltaan, matalemmalla ja karkeammalla äänellä. Kun taas ajo haukku on tiheää ja kimeämpää. Voisin oikeastaan joskus kokeilla saada videoitua tuollaista tilannetta niin saisi paremman käsityksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja onko se turhan haukkuminen sitten virhe noissa kokeissa? Alentaako pisteitä, vai tuleeko kokonaan hylkäys?

   Video olisi varmasti kiinnostavaa nähtävää :-)

   Poista
 4. Ei taida mennä aikaakaan, kun sulla on tuosta Nellistä käyttövalio :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä jos koira antaa yöjäljellä ääntä niin se ikävä kyllä on virhe joka alentaa pisteitä vaan siinäkin on omat sääntönsä miten se vaikuttaa pisteisiin. Minulla oli tuossa ajatus tehdä jonkinlaista postausta / postauksia tuosta ajokoiran toiminnasta. Minä vain koetan tuossa ensin kerätä aineistoa noilla treenireissuilla. :)

  Ja Kiitos jo etukäteen käyttövalion arvo se on Nellinkin kohdalla tähtäimessä, vaan aika näyttää kuinka käy. :)

  VastaaPoista
 6. Omista koiristani, nykyisistä ja entisistä, tiedän miten suuren työn takana ne käyttövalion arvot ovat. Paljon helpommalla irtoaa KV näyttelyvalion titteli :) Mutta jos koiralla on päätä ja lahjakkuutta, niin mikään ei ole palkitsevampaa kuin nähdä, miten koira innoissaan toteuttaa luontaisia viettejään.

  VastaaPoista