24 toukokuuta 2014

Kevät keräilyä

Talveen varustautuminen tulee aloittaa jo hyvissä ajoin, minulla se tuleekin aloitettua heti keväästä. Nyt kun luonto on hyvin vehreä onkin ensimmäisten yrttien keräilyn aika. Jokainen varmaan muistaa jo lapsuudesta polttelevan kasvin itselläni on varsin tuskallisia lapsuus-muistoja tuosta, kun kaaduin pyörällä ylläni vain shortsit ja T-paita suureen nokkospuskaan. Mutta kyllä nokkonen on oikein käsiteltynä erittäin maukas ja ravinteikas yrtti ja hyvin moni käyttöinenkin. Meillä lasten suurta herkkua onkin nokkosletut joita sitten joka kesä paistellaan milloin muurikka pannulla ja milloin tavan lettupannulla. Ja kyllä nokkonen antaan hyvää makua leipäänkin.

Ja tuota herkkua onkin tullut viimepäivinä keräiltyä kuivumaan talven varalle niin saa sitten talvellakin nauttia nokkosherkuista.

Markkinoillahan on hyviä yrttikuivureita tarjolla, mutta itse olen tyytynyt ihan perus kiertoilmauuniin.
Kiertoilmauuni onkin erittäin hyvä yrttien kuivaukseen saa kohtalaisen määrän kerralla kuivattua kun laittaa kolmeen kerrokseen kuivattavia. Lämpöä ei pidä laittaa uuniin jottei kuvattavat pala, pelkkä puhallus riittää sillä uuni lämpenee hieman n. 50 c vaikkei siihen lämpönamiskaan koskekkaan ja se käytössä todettu hyväksi. Niin tietty uuninluukku täytyy olla hieman raollaan jotta kosteus pääsee hyvin poistumaan ja kuivausaikahan tietysti riippuu siitä mitä kuivauksessa on.

Vaan keräilyä tässä vielä jatkellaan ja ensiviikolla olisikin tarkoitus lähteä katselemaan joskos korvasieniä löytyisi.

       Lämpöiset alkukesän terveiset Pupu-poimureiden tarhalta :)

2 kommenttia:

  1. Minunkin on ollut tarkoitus kerätä nokkosta. Monet kuuluu käyttävän sitä myös koiran lisärehuna, kun siitä saa runsaasti rautaa ja c-vitaamiinia.

    Tarkoitus olisi testata myös horsmaa! Oletko sinä kokeillut? Löysin tämmöisen kiinnostavan blogin tässä taannoin :) http://www.perinneruokaaprkl.blogspot.fi/2014/05/parsaa-eipas-kun-maitohorsmaa.html

    VastaaPoista
  2. Horsmaa on tullut käytettyä salaatissa nimen omaan niitä pieniä alkuja, on ihan kokeilemisen arvoinen kasvi :)

    VastaaPoista