16 syyskuuta 2013

Merkkipäivä metsässä :)

Tuossa tuli vietettyä merkkipäivää metsässä mikä ei sinänsä ole poikkeus normaali päivä järjestyksessä, kun ainahan minä metsissä viipetän kun vain vapaata on :D Oikeastaan ainut poikkeus olikin vain eväät.

Niin en minä oikein mitään parempaakaan tapaa keksinyt juhlistaa kun viettää hyvien ystävien kanssa pientä jänisjahti päivää nauttien raittiista ulkoilmasta  luonnon helmassa ja mikäpä siinä oli välistä istua tulilla rupatellen niitä näitä ja kuunnellessa ajoa, kun pitihän nuorikon hieman antaa tehdä töitäkin ja kun se ajo tahtoi vieläkin hieman takuta niin ei sellaiseen viitsi ns. palkitakkaan, mutta kyllä Nelli sai herkkujakin sitten aikanaan kun ajo rupesi pikku hiljaa hieman paremmin luistamaan. Vaan retki eväät meillä oli päivää myöten. Joskus meillä heräsi pieni ajatus rosvo-jäniksestä ja nyt minä sitten toteutin tuon aatoksen. valmisteluthan alkoi jo edellisillä jahtipäivinä siis avasin jäniksen vatsaa vain niin vähän jotta sain suolistuksen suoritettua ja kotona sitten puhdistin jäniksen huolella (niin kuin aina) ja kokonaisena pakastimeen odottamaan tätä päivää.

Edellisenä päivänä maustoin jäniksen suolalla ja rosepippurilla käärin folioon ja jääkaappiin maustumaan.
Aamulla ennen metsään lähtöä kuorin 6 keskikokoista perunaa ja kaksi sipulia pienin ne ja pakkasin ne mukaan ja vähän muutakin tykötarvetta. Ennen pakettiin käärimistä täytin jäniksen perunalla, sipulilla ja pekonilla (150 g) sitten ompelin vatsapeitteen kiinni kuoritulla katajan oksalla. ensin oli ajatuksena hieman ruskistaa hiilloksen päälä ja voidella tummalla oluella paiston aikana, mutta ajatuksesta luovuttiin sen takia kun jänis on aika kuivaa muutenkin jottei se kuivuisi siinä sitten liikaa. Joten valmistin vain paketin kuoppaan laittamista varten. Ensin käärin kostutettua leivinpaperia päälle ja sitten folio ja kostutetua sanomalehteä reilu kerros ja päälinmäiseksi katiskaverkko (helpottaa pois nostoa). Ensiksi kuopassa poltettiin tulta Pari tuntia sitten hiilet ylös paketti pohjalle hiekat päälle ja tulet siihen päälle. Tulia peimme hieman yli kolme tuntia ennen kuin nostimme paketin ylös ja kun paketin ympärillä oli verkko oli se kätevä nostaa pois ihan vain puukoukuilla, kun ensin oli siirtänyt hiilet sivuun ja nostanut enimmät hiekat pois päältä.

Ja kun paketti aukaistiin ja otettiin pieni koe siivu totesimme paistin olevan mehevä ja kypsä, mutta rosvopaistihan saisi olla ns ylikypsä joten päätimme seuraavalla kerralla pitää paistia ainakin tunnin pidempään kuopassa.

Vaan herkulliselta erälounas maistui.  Peruna,sipuli-pekoni höystön päälle hieman tatti-timjami creme fraisea ja lihan päälle sipaisu teriyaki kastiketta Njam maku nautinto oli valmis ja mikä parasta sen sai jakaa hyvien ystävien kanssa ja jälkiruokana oli sitten nokipannu kahvit ja juusto-puolukka kakku.


Kun sitten maastosta oli kotiuduttu kävi pisteenä i:n päälle Nellikin vielä pitämässä hellän sylihetken, silmät kiinni toinen oli onnellisen tyytyväisenä iskän sylissä ja kyllä sen itsekkin sai jälleen huomata mitenkä aitoja ja konstailemattomia nuo karvaiset kaverit on. Ne kyllä näyttää ujostelematta tuntemuksensa. Ja vähän sellainen käsitys minulle jäi että Nellikin nautti päivästään täysin rinnoin. :)


3 kommenttia:

  1. Kiitos, hyvä idea tuo rosvo-jänis. Täytynee sopivan tilaisuuden tullen itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Ei kun rohkeasti kokeilemaan, meille ainakin maistui erinomaisesti. Ja tosiaan uskoisin että riippuen tietenkin kuopan syvyydestä ja siitä miten hyvin kuoppa on esilämmitetty, että kypsytys aika olisi 4,5-5 h Itsellä on kyllä seuraavaa kertaa ajatellen aikomus laittaa kuoppaan pohjalle joko mustaa kiveä tai tulitiiliä jotta ne varaisi lämpöä ja kypsyminen alkaisi käytönnössä heti kun paisti lasketaan kuoppaan.

    VastaaPoista