16 elokuuta 2013

Kevät talven herkut....

Joskus tuli bongattua Metsästys ja Kalastus lehdestä artikkeli ilmakuiva lihasta ja minähän en ole minä jos en kokeile ja niimpä sitten tuli testattua kuinka se ensi kertalaiselta homma luonnistuu. Ohjeethan siihen lehteen oli kirjoittanut alan ammattilainen pohjoisesta joten luottavaisin mielin puuhaan ryhdyin.

Aivan ensimmäiseksi rakenteli laudoista ja minkki verkosta pienen häkin jonka sitten kiinnitin tikkaisiin talonpäätyyn  johon pääsin käsiksi yläkerran ikkunasta. Tämä ihan vain sen takia jottei esim linnut pääsisi käsiksi valmistuviin herkkuihin. Ja kun kyseessä on ilmakuivaliha niin olennaistahan on jotta kevät ahava pääsee tekemään tehtävänsä joten ilman täytyy päästä kulkemaan esteettä ja siksi verkko seinät ja kun katto on vielä päällä niin  ei lumisadekkaan ihan suoraan piiskaa.


Tuo nyt tuli silloin kyhättyä pika pikaa ja aikomus on tehdä siistitty versio, mutta tuokin kyllä kokeilussa toimi ihan hyvin.

Vaan Asiaan aluksi valmistelut ja ensiksikin varoituksen sana älkää laittako mitään rasvaista lihaa, sillä vaikka se kuivaakin niin siihen tulee elttaatuneen rasvan maku. Itse laitoin silloin kokeilu mielessä pienen palan lampaan filettä söin sen kyllä hyvillä mielin, mutta ei hyvä. Vaan käyttäkää kuivaa vähän rasvaista lihaa joten suosittelen riistaa esim hirvi oli erittäin hyvää.

Hirven paistista leikkasin n. 5cm x 5cm ja olisko pituutta ollut 30 cm paloja tai siivuja. Suolauksen tein samaan malliin kuin graavikalalle eli laitoin lihat astiaan ja suolaa päälle topakasti. Suolautumassa taisin antaa niiden olla n. 10 tuntia sitten pyyhin suolan pois pinnasta ja valmistin pienenmäärän ruokosokerista sokeriliuosta siis ihan vain vettä kiehautin ja siihen liuotin ruokosokeria ja annoin jäähtyä. Pujotin ison parsinneulan avulla puuvillalankaa läpi ja solmin lenkin kiinni jotta lihat saisi niistä koukkuihin riippumaan. Lihat kastoin hetkiseksi sokeriliuokseen juuri ennen kuin laitoi ne kuivaukseen. Sitten odottovan aika on pitkä ! 1.5-2 kuukautta ulkokuivausta kevätahavilla. Ajan kohta oli minulla silloin viikko 9 eli helmi-maaliskuun vaihde. Muistelen sen artikkelin kirjoittajan laitaneen viikon kymmenen rajaksi ja ei suositellut tätä Etelä-suomen oloihin ! On ilmeisestikkin kevät liian lämmin siellä. Sitä en osaa sanoa missä se raja sitten menee, mutta meillä vielä onnistui ainakin omasta mielestäni. Ja luulen että vakumointi valmiille lihalle voisi olla asiallista koska normi huoneen lämmössä kuivaminen tuntui jatkuvan joten pitempisäilytys kovettaa lihan vaikkei se pilaantuisikaan. Mutta hyvää retkievästä oli seuraavan syksyn jahtireissuille.


Ja tässä on lopputulos tuolle ensikokeilulleni. Nyt kyllä meinasin tulevana keväänä kokeilla tehdä ilmakuiva-lihaa jäniksestä, mutta siitä sitten toisella kertaa. :)

2 kommenttia:

  1. Rohkeasti vain testaamaan itse kyllä tykkäsin tuosta voisin tehdä sitten kevät puolella ihan vaihevaiheelta kuvitetun ohjeistuksen kunhan seuraavan kerran teen tuota herkkua ( muistuttakaa jos varhais vaiheen dementia sattuu vaivaamaan :D )

    VastaaPoista